Odaberite jezik:

+385 (0)99 437 9618

Dobrodošli u Vinariju Gortan
Pazin, središnja Istra


O nama

Vinarija Gortan - Pazin, središnja Istra

Vinogradarstvo i vinarstvo sam zavolio još prije 40 godina kad sam imao samo 15 godina. Zavolio sam taj posao jer sam vidio kako naporan rad mojih roditelja i dar prirode zajedno daju jedan vrhunski proizvod. Tada sam odlučio nastaviti školovanje u tom smjeru i educirati se za posao od kojeg sada živimo moja obitelj i ja.

Otkad sam se počeo baviti vinarstvom i vinogradarstvom radio sam pun entuzijazma. U to vrijeme obrađivali smo tek oko 1 500 čokota vinove loze i to pretežno autohtone sorte malvazije koja je i danas zastupljena u našem vinogradu. Danas je vinograd veličine 15 ha i broji oko 50 000 čokota.

Osim malvazije u našem vinogradu zastupljene su i crne sorte grožđa merlot i cabernet sauvignon od kojih dobivamo vrhunska crna i crvena vina (rosé).
 Bijelo grožđe malvazija je najpoznatija sorta vinove loze u Istri te je zastupljena na više od 80% površine našeg vinograda, a ostalo čine nabrojane crne sorte grožđa.

Kada smo tek počinjali sa vinarstvom bilo je vrlo teško jer nismo imali opremu kojom bi brže i bolje obrađivali vinograd kao ni opremu za modernu preradu grožđa. No sada posjedujemo niz strojeva i uređaja koji omogućuju kvalitetnu preradu bez toliko ručnog rada.

Cijela naša obitelj uključena je u uzgoj vinove loze i obradu vina te se obiteljska tradicija i dalje nastavlja. U cilju nam je još više povećati kapacitete i količinu proizvedenog vina.

Također, uspješnu 2016. godinu okončati ćemo sa otvaranjem novoopremljene kušaone vina – jedne od prvih na pazinštini čime ćemo zaokružiti cjelokupnu ponudu za sve one koji nas žele posjetit jer će sada svaki naš gost imati priliku obići naš prekrasni vinograd i upoznati različite sorte grožđa, ući u naš podrum i upoznati se sa načinom prerade i skladištenja vina, te kušati različite vinske proizvode u našoj novouređenoj kušaoni.

Dobrodošli u vinariju Vina Gortan!

Lokacija

Vinograd se nalazi u Lovrinu, malenom mjestu u sastavu grada Pazina, u Istarskoj županiji. Nalazi se u samom srcu istarskog poluotoka u blizini rječice Pazinčice. Središnju Istru krasi netaknuta priroda, brojni redovi vinove loze te gradići bujne povijesti i bogate baštine.

Pazinsko podneblje dom je čuvene pazinske malvazije. Ovo suho i mekano vino razlikuje se od ostalih malvazijskih vina, a prepoznatljivo je po svom nježnom mirisu s cvjetno-voćnom aromom. Može se kombinirati sa raznim jelima koja izvrsno nadopunjuje.

Istra je još od antičnog doba bila poznata po brojnim vinogradima i po kvalitetnom vinu. Nalazi se na geografski izrazito povoljnom položaju za uzgoj vinove loze. Zapisi Plinija Starijega ukazuju na to da je razvoj istarkog vinogradarstva započeo još u rimsko doba. Prema podacima iz 1841. godine u Istri je tada bilo 16 901 ha vinograda od čega je oko 6 029 ha bilo isključivo sa vinovom lozom. Danas je u Istri 2 347 ha vinograda od čega se na više od pola - 1 513 ha - nalazi malvazija istarska bijela. Osim malvazije na području Istre uzgajaju se i ostale autohtone vrste poput terana, hrvatica, muškat ruža porečki, borgat. Također se uzgajaju i strane sorte poput cabarnet sauvignon, merlot, chardonnay itd.

Pronađite nas na Google mapi.

Kontaktirajte Nas

Stojimo na raspolaganju za Vaša dodatna pitanja.

  • info@vina-gortan.hr
  • +385 (0)99 437 9618
  • +385 (0)98 254 487
  • +385 (0)91 622 8022
  • Lovrin bb, Pazin